Uljana repica za sada obećava dobar rod, padavine neophodne


Klimatske promene uticale su na ranije buđenje vegetacije, zbog čega na vojvođanskim poljima na severu već uveliko sveta uljana repica. Njeno stanje je zadovoljavajuće, obećava dobar rod, a da li će ga i biti zavisi od količine padavina u narednom periodu. Jedno je sigurno – žetva će biti ranije nego što smo navikli. I na to, kako kažu stručnjaci, moramo […]

Klimatske promene uticale su na ranije buđenje vegetacije, zbog čega na vojvođanskim poljima na severu već uveliko sveta uljana repica. Njeno stanje je zadovoljavajuće, obećava dobar rod, a da li će ga i biti zavisi od količine padavina u narednom periodu. Jedno je sigurno – žetva će biti ranije nego što smo navikli. I na to, kako kažu stručnjaci, moramo da se navikavamo.


Nekoliko nedelja ranije nego što su ljubitelji vojvođanskog pejzaža navikli, žute se polja severne Bačke. Lokaliteta u kojem se zbog klimatskih uslova, profitabilnosti, ali i činjenice da je to prva letina koja donosi novac gaji uljana repica. Godinama unazad po uljanoj repici prepoznatljiva je Subotica, u kojoj je lani zasejano oko 6.500 hektara pod ovom kulturom, što je stavlja rame uz rame sa suncokretom po zastupljenosti.


Među uzgajivačima je i Ivan Vukmanov Šimokov, poljoprivrednik sa Bikova koji pod repicom ima oko pet i po hektara. Njeno stanje je trenutno zadovoljavajuće, Ivan je slušao savete stručnjaka po pitanju osnovnog đubrenja i kasnije prihrane koju je odradio na osnovu en-min analiza, a dalji razvoj će zavisiti od količine padavine. Od kojih će zavisiti i konačan prinos.


„Tu oko četiri tone po hektaru da rodi, a cena bi trebala da je naspram pariteta „veštaka“ i hemije, trebala bi bar jedno 60 dinara i preko 60 dinara da bude da bi nešto ostalo i nama“, iznosi prve procene Ivan za nedeljni Agromozaik RTV-a.


Damir Varga iz Poljoprivredne stručne i savetodavne službe u Subotici kaže da je ove zime vegetacija mirovala svega dve nedelje, što je jedan od osnovnih razloga ranijeg cvetanja repice. Što ne mora da znači ništa loše, pod uslovom da u periodu koji sledi bude padavina.


„Biljka ne poznaje kalendar, možemo očekivati raniju žetvu, a što se tiče prinosa, sve zavisi od vremenskih prilika kakve će biti u drugoj polovini aprila i tokom maja meseca. Naime, druga polovina aprila i prva polovina maja, ako bude dovoljno padavina kada bude proticao period nalivanja zametnutih ljuski kod uljane repice, a isto tako očekujem da će i pšenica negde već pred 1. maj klasati, pogodne temperature, znači da ne prelaze 28 stepeni, da bude dovoljno snabdeveno vlagom, s obzirom da je zaštita ozimih useva urađena svuda i za sada je zdravstveno stanje sasvim zadovoljavajuće – moglo bi da utiče na dobar rod. Ali kažem opet, sve zavisi od vremenskih prilika koje mi, na žalost, ne možemo predvideti, svi se već pitaju šta da očekuju u julu mesecu kada je u aprilu temperatura takva kakva bi trebala da bude za kraj maja meseca“- smatra Varga.


Rano otopljenje nije donelo veću pojavu štetočina, što je dobro jer se poljoprivrednicima strogo savetuje da ne tretiraju repicu tokom cvetanja.


„Za sada i nema štetočina. Ono što smo gledali ovde na ovom usevu, nismo primetili prisustvo surlaša repičine ljuske, koji polaže jaja u formirane ljuske uljane repice i onda se larve koje se izlegu hrane semenom i utiču na smanjenje prinosa. Sada je nema, to je obično štetočina koja se javlja tu negde kada se suzbije repičin sjajnik i moguće da je ove godine sa suzbijanjem repičinog sjajnika jedan deo suzbijen, tako da ga sada ne vidimo. Bilo je na pojedinim parcelama, ali evo, vidimo da ove godine nema ni rutave bube. Inače, mi smo pre nekih 5 do 6 godina imali problem, rutava buba je pri ovako toplom vremenu znala da „opase“ otprilike 2 metra ruba parcele, da nema uopšte zametnutih plodova. Verovatno da su možda klimatske prilike uticale na to da se redukuje njena pojava, kako prošle, tako i ove godine“, dodaje Varga.


Ali su zato klimatske prilike uticale i na to da i ječmovi u ovom periodu izbace prve klasove, što je ranije bio slučaj pred prvi maj.


Izvor: Agrosmart


Slika: Canva


The post Uljana repica za sada obećava dobar rod, padavine neophodne (SRB) appeared first on ePoljoMagazin.